вторник, 7 юли 2009 г.

TIMES: " ... democracy with muscle"

TIMES: "...So perhaps the Bulgarian voters have made the right choice; perhaps the time has really come for strongmen, for democracy with muscle. Let’s hope they don’t forget the democracy bit."
А дали изобщо сме знаели някога какво е това Демокрация? - демос „народ“, кратос "сила", "власт".
Защо, когато един министър си купува самолетен билет за 18К USD, когато двама министри "развалят седянката" докато подопечните им стачкуват под прозорците, когато друг министър ни кара да се разхождаме с флашки от гише на гише, когато се прибираме в собствената си държава ние просто гледаме новините цъкаме с език и чакаме да видим дали Слави ще кажe някой виц по въпроса?
Защото така и не разбрахме, че имаме властта, тя е наша и не само в един ден на 4 години както някой "политици" нахално ни обясняваха в желанието си да ни изкарат да гласуваме, а всеки ден.
Демокрация не е да имаш кока-кола по магазините, да не се редиш на опашки за банани и да не ти спират тока на 2 часа. Демокрация е да знаеш, че можеш да се възползваш (и да го правиш) от власта си всеки път, когато се почустваш засегнат от тези, на които си я делегирал.
Естествено няма как всеки път, когато не съм съгласен с дадено решение да обявявам гладна стачка или да окупирам парламента, но би трябвало с пълна сила да спазваме третия закон на Нютон: всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие.
Тогава нещата ще влязат в релси. Пак ще се краде, пак ще има корупция, но има едно, но и то е в обема и мащаба. Когато полицая и чиновника спрът да искат по 5-10 лв за "услуга" и обикновенния човек спре да се сблъсква на всяка крачка с корупция тогава той ще повярва, че тя е изчезнала, защото няма да има пряк досег с нея.
Защото ние мразим корумпираните, но не мразим корупцията! Всички сме против, всички се възмущаваме, всички псуваме на маса, но на въпроса "ако ти беше на негово място какво щеше да направиш", по-честните си признават, че и те биха направили така, други тактично замълчават, а тези които продължават да се тупат в гърдите, като си тръгнат от масата и ги спре КАТ веднага предлагат да "почерпят".

2 коментара:

  1. Mnogo mi haresva posledniat paragraf, az sym na syshtoto mnenie.

    ОтговорИзтриване
  2. Бих се радвал да ми кажеш как според теб стоят нещата в останалите балкански държави. Невярвам ние (българите) да сме спуснати с парашут и да сме по-различни, но все си мисля, че другите се развиват по малко по-различен начин...

    ОтговорИзтриване